Stad in opstand – De macht en onmacht van bewoners

WIJ-AMSTERDAM presenteert zich op 24  november 2016 in Pakhuis De Zwijger.

Een groeiende groep bewoners lijkt zich niet gehoord te voelen door het politieke en ambtelijke apparaat bij het inrichten van de directe leefomgeving. Deze kloof tussen bewoner en bestuur is des te opmerkelijker omdat bewonersparticipatie hoog in het vaandel van de meeste politieke partijen staat. Desondanks is er met name in Amsterdam zo langzamerhand een situatie ontstaan waarbij er op sociale media openlijk over acties en opstand wordt gesproken.

Te lang, aldus de verschillende fora, heeft de politiek de negatieve consequenties van het toenemende toerisme, zoals monocultuur, illegale kamerverhuur, alcohol-, drugs- en geluidsoverlast en het verlies van sociale cohesie, ontkend.

Te lang heeft het Amsterdams bestuur de nadruk gelegd op de positieve economische effecten van het explosief gegroeide toerisme.

Te lang heeft men niet naar de bewoners geluisterd, aldus de verschillende fora. De buurtkrant D’Oude Binnenstad kopte in koeienletters in haar laatste uitgave van oktober 2016: “Genoeg is genoeg!”.

 

Geef een reactie