Van wie is de stad?

 Over bierfietsen, touringcars en grenzen van groei

Bierfietsen, rondvaartboten, touringcars, gevaarlijk toeristen op een macbike en – de nieuwste trend – de hottugs, een varend bad in de grachten.

Het toerisme in Amsterdam groeit gestaag. Sterker nog: naar verwachting zal de stad in 2030 overspoeld worden door twee keerzoveel toeristen als nu. Raakt de balans tussen leefbaarheid en toerisme zoek? Iedereen heeft er een mening over maar hoe zit het nou eigenlijk echt?

Stevenen we af op het creëren van een onleefbaar openluchtmuseum of moet de Amsterdammer juist dankbaar zijn voor de groei van de werkgelegenheid en het rijke culturele aanbod dat de toeristische industrie aanwakkert? Moeten we niet wat meer trots, gastvrij en begripvol zijn in plaats van de toerist van zijn sokken te fietsen?
Van wie is de stad: van iedereen, van niemand? Wanneer tellen de economische belangen van de stad zwaarder dan de maatschappelijke belangen van de bewoners, en andersom? Amsterdam staat niet als eerste voor dit vraagstuk: Barcelona, Londen, Parijs en Venetië gingen ons voor.

In dit programma hoor je hoe het echt zit en gaan we op zoek naar waar het precies wringt. En wellicht kijk jij na deze avond met heel andere ogen naar de toerist.

Sprekers:

Marli Huijer

Filosoof en arts Marli Huijer, de opvolger van René Gude als Denker des Vaderlands, is geen studeerkamergeleerde, al schreefze meerdere boeken, zoals het recente Ritme en Discipline. Ze is geen tegen-, geen mee-, maar een tussendenker, ze wil de stemmen van allerlei verschillende mensen laten klinken.

Stephen Hodes

Stephen Hodes (Kaapstad, 1948) is auteur van het recent uitgegeven tijdschrift: ‘Amsterdam: Anticipating the Future/ Inspelen op de toekomst.’ Hij wil de openbare dialoog over het toenemend toerisme stimuleren. Hij voorspelt dat Amsterdam in 2030 overspoeld zal worden door twee keer zoveel toeristen als nu. Dat zorgt voor nog meer drukte en onevenwichtigheid in de stad. Hodes baseert zijn uitspraak op een wereldwijde trend dat het aantal toeristen elk jaar exponentieel toeneemt en Amsterdam, zoals Venetië, cruiseschipsgewijs kapotmaakt.

Frans van der Avert

“Amsterdam Marketing zet alles wat mooi, uniek en bijzonder is in de etalage. En dat doen we met onze doelgroepen bewoners bezoekers en bedrijven. Wat we in onze etalage zetten wordt geleid door de kernwaarden van het ‘I AMsterdam’-motto: creatief, innovatief en handelsgeest.”Sinds augustus 2011 is Frans van der Avert Chief Marketing Officer van Amsterdam. Onder zijn leiding worden Amsterdam Partners, Amsterdam Toerisme en Congres Bureau en het Amsterdams Uitburo verenigt tot het merk I amsterdam.

Boudewijn Oranje

Boudewijn Oranje is sinds 2010 voorzitter bestuurscommissie stadsdeel centrum, Gemeente Amsterdam.

Nathan de Groot

Nathan de Groot is een urbanist, journalist en optimist.

Lorianne van Gelder

Het programma wordt gepresenteerd door Lorianne van Gelder, journaliste bij het Parool.

De opname van dit programma:

Geef een reactie