Stop het horecavirus in onze binnensteden

Meer cafés, meer restaurantjes, nog meer juice bars en broodjeszaken in onze binnensteden. Het is een plaag, een virus, vindt Egbert Schuttert. Maak dan van de Tweede Kamer ook maar gelijk een grand café.

Terwijl in de meeste sectoren het herstel na de crisis slechts schoorvoetend inzet, floreert de horeca. Terwijl het ene hotel wordt geopend, is het andere in aanbouw, geen straathoek meer zonder Coffeecompany of dito hippe drink- of eetgelegenheid en Airbnb maakt van de hele stad een Albergo diffuso. Denk maar niet dat aan de groei van de horeca binnenkort een einde komt. Er liggen nog veel braakliggende terreinen.

Ooit hadden, naast woningen, vooral winkels het voor het zeggen in de Nederlandse steden. In de zee van woningen en winkels kwam je af en toe een café of eetgelegenheid tegen. Hoe anders liggen de verhoudingen nu. De al jaren geleden begonnen opmars van horeca is niet meer te stuiten. Koffiecorners, eetwinkels, shoarma- en falafeltentjes, broodjeszaken, cafetaria’s en traiteurs rijgen zich aaneen tot een doorlopend lint van eten en drinken. Wanneer je dan eindelijk denkt een ‘normale’ boekwinkel binnen te stappen is het eerste waar je op stuit een koffiehoek. Het rinkelende servies en de geanimeerde gesprekken vormen er een groot contrast met de serene stilte die we in boekwinkels gewoon waren. Zo is de horeca dus inmiddels ook binnengedrongen in de gewone winkels.  Lees verder op de website van het NRC >>

Geef een reactie