Zorgen op de Zeedijk over groeiend toerisme

De toeristenstroom zwelt eindeloos aan en hotels schieten zoals altijd als paddestoelen uit de grond. Op de Zeedijk maken bewoners en ondernemers zich zorgen, schrijft Ton Jacobs. Hij is voorzitter van de vereniging SamenZeedijk.

In Het Parool van vrijdag opnieuw veel aandacht voor het groeiende aantal toeristen in de stad, met daarnaast een duidelijke ingezonden brief van Jos Mevissen waarin hij stelt dat de gemeente te weinig aandacht heeft voor de bewoners van de binnenstad.

Al geruimte tijd zijn bewoners en ondernemers van de Zeedijk met ­elkaar in gesprek om te zoeken naar oplossingen voor conflicterende belangen. Zowel bewoners als ondernemers maken zich zorgen over de toekomstige ontwikkelingen. Bij ­bewoners bestaat de vrees dat het woongenot fors zal afnemen doordat de stad kiest voor economische belangen en dus steeds voor meer hotels en toeristen. Vooral het gebied 1012 staat daardoor fors onder druk.

De Zeedijk is na de crisisjaren succesvol heroverd op de criminelen en verslaafden, met als doel het zoeken naar een ideale mix van wonen, werken en ondernemen. Door het groeiende aantal toeristen dreigt dat wonen opnieuw in de knel te komen. De verwachting is ook dat bewoners, door de forse huurstijgingen, meer waar voor hun geld gaan eisen. De huren van de kleine woningen op de Zeedijk zijn de laatste jaren verdubbeld door het kabinetsbeleid. Een tweekamerwoning van ruim vijftig vierkante meter zonder balkon kost tegenwoordig al ongeveer 1100 euro per maand.

Trend
Stadsdeel Centrum heeft toegezegd dat het aantal hotels in het centrum niet verder mag toenemen, maar er zullen honderden, misschien wel meer dan duizend extra overnachtingsmogelijkheden komen door andere maatschappelijke ontwikkelingen. Door websites als Airbnb zullen bewoners vaker een appartement verhuren. Dat lijkt een trend die niet te stoppen is.

Mensen zullen zoeken naar creatieve oplossingen totdat het wél mogelijk is. Ook couchsurfing zal populairder worden. De verwachting is dat er snel een mix ontstaat van Airbnb, couchsurfing en bed &breakfast, waardoor het verschil tussen commerciële gasten en gratis gasten bijna niet meer aan te tonen is. Kortom, deze mogelijkheden zullen leiden tot heel wat extra ‘toeristenbedden’.

Samen
De belangenvereniging Samen­Zeedijk (in oprichting) is van mening dat we nu de handen ineen moeten slaan om samen te zoeken naar mogelijkheden om overlast en lawaai te verminderen. Met ‘samen’ bedoelen we de overheid, bewoners, ondernemers, onroerendgoedeigenaren et cetera. Het doel is dat elke straat bewoonbaar blijft, ongeacht het aantal toeristen dat er dagelijks verblijft.

Wij gaan de gemeente voorstellen samen een permanente commissie in te stellen die de mogelijkheden inventariseert om in te spelen op die toekomstige ontwikkelingen. Veel bewoners van de binnenstad hebben voldoende suggesties en ideeën voor mogelijke oplossingen; door deze uit te wisselen kunnen weer nieuwe ideeën ontstaan. Op de website www.wij1012.nl kunnen mensen nu al hun ideeën kwijt.

(Door: Ton Jacobs (ingezonden brief)

Parool 23 februari 2015

 

Geef een reactie